peyote.blogg.se

Att odla kaktusar och andra suckulenter

Kaktusympning - en barnlek

Kategori: Allmänt

För den som älskar kaktusar kan det vara kul att veta att man väldigt enkelt kan ympa kaktusar på varandra. Men detta gäller endast kaktusar (medlemmar ur familjen Cactaceae) sinsemellan, och inte mellan t.ex. olika Euphorbia och kaktusar.
 
 
Men varför skulle man vilja ympa en kaktus på en annan kanske du tänker? Det finns nämligen två större anledningar. Dels så finns det i dagsläget ett större antal "rödbladiga" och "variegerade" varianter av vanliga arter. Det är de som man i affären kan se som klumpar eller ansamlingar av klumpar på en vanlig rak och grön kaktus. Detta ska inte förväxlas med de frukter som flertalet kaktusar naturligt bildar (Opuntia m.fl.). Dessa små kaktusar kan man få för sig att det är två skiljda plantor som satts ihop, och det är faktiskt helt rätt. Detta är en ympning som odlaren gjort. Det beror på att de röda, gula och vita kaktusarna inte har något klorofyll alls. De skulle dö utan den värdkaktus den sitter på, och det är det enda sättet som går att odla den typen av kaktus på.
 
 
Den andra stora anledningen kan vara att man odlar arter som är lite kinkiga eller som inte är så starkväxande. Om de då får sitta på ett överdimensionerat rotsystem som förser toppen med ett överflöd av vatten och näring ger det en optimal tillväxt på ympen som sedan lättare och snabbare växer till sig och blommar.

Så hur gör man då? Det är faktiskt inte alls svårt. Det man behöver är en grundstam, den kaktus som ska bistå med sina rötter. Det andra är själva kaktusen som ska växa på rotsystemet. Sedan skär man ett rent horisontellt snitt i grundstammen på ett ställe som har samma tjocklek som ympen. Sedan skär du ett likadant snitt i ympen och lägger försiktigt på den på grundstammen. Det är nu viktigt att inte ta på snittytorna och att man håller verktygen decinficerade och rena så att ympningen tar sig utan komplikationer.
Detta görs vanligen med kaktusar som är ungefär 1 cm i diameter, alltså en sådd planta eller ett sidoskott. Men det går med alla storlekar egentligen.

Ifall det gäller större exemplar kan man hålla ympen på plats med en gummisnodd tills den vuxit fast. Annars så behövs inte det på mindre exemplar.
Efter någon vecka har ympen vanligen fäst sig, men var ändå försiktig så att den inte faller av.
 
 
Om det tar sig så är allt färdigt och du kommer ha en mycket vacker kaktus att beskåda inom en kortare framtid än vanligen.
 
Lycka till!
/Anton
Kommentera inlägget här: