peyote.blogg.se

Att odla kaktusar och andra suckulenter

Gästinlägg från en kaktusens sympatisör

Kategori: Allmänt

Pilosocereus azureus
 
Kaktusar. Må så vara att jag är lite skadad av modern systematik men för mig är det endast de olika medlemmarna i familjen Cactaceae jag tänker på när jag hör kaktus. Jag vet mycket väl att ägaren av bloggen Peyote ser de flesta tropiska och subtropiska succulenter som kaktusar, och det är hen absolut inte ensam om även om det ur ren botanisk synpunkt är inkorrekt .

Austrocylindropuntia subulata
 
Själv har jag aldrig haft ett särskilt inriktat intresse i varken kaktéer eller andra succulenter. Jag har dock som de 
flesta andra haft bådadera kring mig i mitt liv. Exempelvis har min mor odlat både lyktranka (Ceropegia woodii) som vi kallat hjärtan på tråd och den vida omtyckta Aloe veran när jag var mindre. Men jag har själv mest haft ögonen på tropiska och udda växter och därmed mest kommit i kontakt med de tropiska kaktusarna. Epiphyllum, Schlumbergera, Rhipsalis med flera.
 
Opuntia microdasys

Trots det har jag dock i dagsläget ett par olika sanna ökenkaktusar. Det är Opuntia microdasys (guldopuntia), Austrocylindropuntia subulata och  Pilosocereus azureus. Samt ett antal nyligen sådda småttingar ur släktena Mammillaria, Rebutia, Gymnocalycium och Echinopsis.
 
Epiphyllum chrysocardium

Bland de tropiska kaktusarna har jag Epiphyllum chrysocardium som favorit. Varje kväll när jag går och lägger mig så utsöndrar bladen en ljuvlig doft som är ett mellanting mellan jasmin och grönt te. Utöver det har jag även en gammal nattens drottning, Selenicereus grandiflorus som jag själv har drivit upp från frö en gång i tiden.
 
 Selenicereus grandiflora

Det var lite kort om mig och kaktusarna. I framtiden kanske jag har turen att få skriva lite kort om tips och idéer på denna blogg.
 
/Anton